tiistai 3. helmikuuta 2009

Puolueettomat uutiset - missä olette?

Nyt taisi tulla allerkirjoittaneella mitta täyteen tämän päivän luovaa toimittamista. Pari päivää sitten tuli MTV3:n 10:n uutisilla 10.000 lähetystä täyteen. Oli huvittavaa "muistella" kuinka aikanaan epäiltiin voiko mainosrahoitteinen televisiokanava toimittaa sitoutumattomia uutisia. Viimeiset parikymmentä vuotta ovat osoittaneet, että ehkä se on sittenkin mahdollista. Kympin uutiset ovat onnistuneet tekemään uskottavaa ja puolueettomanoloista uutisointia.

Mutta tänä päivänä kysymys on ehkä kuitenkin ajankohtainen...

Suuri osa lehdistä on siirtynyt nettiin ja uutisista on tullut ilmaisia. Nämä nettiin toimitettavat uutiset kuitenkin tarvitsevat rahoitusta. Niinpä useimmat päätyävät käyttämään mainostuloja tärkeänä tulonlähteenä. Eipä siinä mitää...

Viime aikoina on kuitenkin alkunut ilmetä enemmän ja enemmän sitä, että "varteenotettavat" nettiuutiest ovat alkaneet kalastella lukijoita (ja sitä kautta mainostuloja) liioittelulla, vääristelyllä, virheillä ja valehtelulla.
Tahattoman tuntuiset kömmähdykset ovat uskoakseni kuitenkin pääsääntöisesti pelkkää mainostulojen kalastelua. Raflaava ja virheellinen otsikko vetää lukijoita, jotka klikkaavat mainoksia jotka maksavat toimituksen palkan.

Tämän ongelman innoittamana ja raivostuttamana ajattelin alkaa keräämään näitä ns. uutisia. Katsotaan kuinka paljon niitä löytyy, ja mistä lehdistä niitä löytyy eniten.

Ei kommentteja: