Kuittasin kehoitteen valitsemalla "käynnistetään myöhemmin". Jatkoin puuhasteluani, kun hieman yllättäen Windows lähti ajamaan itseään alas.
Olen käyttänyt Linux:ia pääasiallisena käyttöjärjestlmänä noin kolme vuotta. Alkuvaikeuksien jälkeen ei mieleeni ole tullut kertaakaan palata Windows käyttäjäksi. Alussa pelkäsin, että Linuxille ei löytyisi laadukkaita ja ilmaisia ohjelmia yhtä hyvin kuin Windowsille. Tämä pelko kuitenkin osoittautui vääräksi aika pian. Tietenkin on alueita, missä Windows ohjelmistot ovat Linuxia edellä - osassa tapauksia kenties jopa pysyvästi.
Alkusyksystä ostin kuitenkin kannettavan tietokoneen, missä luonnollisesti tuli Windows Vista (home premium) esiasennettuna. Asensin myös tuohon kannettavaan Linuxin, mutta jätin myös Vistan paikalleen. Viime viikon aikana olen kokeillut enemmän tuota Vistaa ja todennut sen olevan ihan säädyllinen käyttöjärjestelmä. Väittäisin jopa, että Vista on tänä päivänä ihan kilpailukykyinen käyttöjärjestelmä, joka kärsii vieläkin alkuvaikeuksien aiheuttamsta huonosta maineesta.
Käytin eilen Vistassa Media Center -ohjelmistoa millä voi katsoa televisiota, videoita, kuvia ja kuunnella musiikkia. Yhtäkkiä kesken käytön ruudulle napsahti ilmoitus, että windows on asentanut jonkin päivityksen ja haluaa käynnistää koneen uudestaan... Kuittasin kehoitteen valitsemalla "käynnistetään myöhemmin". Jatkoin puuhasteluani, kun hieman yllättäen Windows lähti ajamaan itseään alas. Ruutuun tuli ilmoitus, että windows viimeistelee päivitystä. Muutaman minuutin kuluttua kone sulkeutui, ja lähti käynnistämään itseään uudestaan. Taas tuli ilmoitus, että jotain päivitystä tehdään. Vihdoin (ehkä viiden minuutin jälkeen) kone suostui käynnistymään uudestaan. Eikä siinä mitään - päivityksen jälkeen kaikki toimi. Ajankohta ei vain ollut minulle mieleinen ja itse päivitys tuntui kestävän ikuisuuden.
Tänä aamuna huomasin Linuxin tehtäväpalkissa pienen ilmoituksen, että tarjolla olisi päivityksiä. Niinpä klikkasin ikonia ja päivitysohjelma käynnistyi. Ohjelma kertoi minulle mitä uusia päivityksiä olisi tarjolla. Vaikka ohjelmat eivät mitään erityistä päivitystä mielestäni kaivanneet, aloitin päivityksen tottumuksesta ja luottamuksesta. Päivitys kesti noin puoli minuuttia. Itse päivityksen jälkeen ohjelma kertoi, että päivityksen on nyt tehty ja voin sulkea päivitysohjelman. Niinpä minä sitten teinkin ja jatkoin muita askareita.
Jos luet tätä vielä, mietit kenties: mitä ihmettä? Mikä tässä oikein oli pointtina?
Tässä oli vain esimerkkinä kaksi kokemusta käyttöjärjestelmän päivittämisestä ja miten se käyttäjän näkökulmasta voi tapahtua.
- Windows päätti itse päivittää jotain - se kysyi käyttäjältä olisiko nyt hyvä aika käynnistää tietokone uudestaan. Käyttäjä valitsi, että nyt ei ole hyvä aika - mutta Windows teki sen silti. Päivitys vaati koko käyttöjärjestelmän uudelleen käynnistämisen - ja päivitys kesti pienen ikuisuuden.
- Linux puolestaan ilmoitti käyttäjälle, että nyt olisi päivityksiä tarjolla ja odotti, että käyttäjä suorittaa tehtävän kun se käyttäjälle sopii. Itse päivitys tapahtui erittäin nopeasti, eikä tietokonetta tarvinnun käynnistää uudestaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti