perjantai 12. maaliskuuta 2010

TV lupa vastaan Mediamaksu

Viime viikkojen ehkä kuumin puheenaihe on ollut TV luvan suunniteltu seuraaja, eli Mediamaksu (tai YLE vero), tai miksi sitä nyt haluaakaan kutsua. YLEn rahoituksen malli on ollut hakusessa viime vuosina, ja ihmisten tyytymättömyys TV lupamaksuun, sen suuruuteen ja rahalle saatuun vastineeseen on ajanut ihmiset lopettamaan lupamaksun maksamisen. YLE:llä on kuitenkin tärkeä yhteiskunnallinen rooli, mitä luultavasti kukaan ei kiellä. Tämän konfliktin ratkaisemiseksi perustettu työryhmä teki jokin aika sitten ehdotuksen miten YLEn toimintaa tulisi jatkossa rahoittaa. Pähkinänkuoressa ehdotus on, että
  1. TV lupamaksusta luovutaan
  2. YLEn rahoitus hoidetaan Mediamaksulla, mikä peritään kaikilta kotitalouksilta, riippumatta käytetäänkö taloudessa YLE:n palveluita vai ei
  3. yli 400 000 euron liikevaihdon omaavat yritykset maksavat myös mediamaksun - ja vielä kolminkertaisena
Kuten arvata saattaa, ehdotus aiheutti voimakkaita reaktioita kansalaisissa. Alunperin mediamaksun oli tarkoitus astua voimaan 2012 vuoden alusta, ja ensimmäiset arviot sen suuruudesta olivat noin 175 euroa. Viime viikolla summa arvottiin jo parikymppiä korkeammaksi, eli n. 195 euroon.

Tällä viikolla lisäkohun asiassa aiheutti se, että viestintäministeri Linden päätti lykätä mediamaksuesitystä seuraavalle eduskunnalle. Tämän kansa otti vastaan riemuiten, mutta oppositio (ja YLEn toimiva johto) kritisoi Lindenin päätöstä voimakkaasti.

Noniin, siinä siis tausta tällä postaukselle. Jos jaksoit lukea näin pitkään, niin hyvä. Nyt alkaa mielenkiintoinen, mutta raskaslukuinen osuus.

Aloin tämän kohun keskellä miettiä, että mistä tässä oikein kuhistaan? Miten YLE:n kustannukset jatkavat nousuaan, vaikka muu maa kieriskelee laman kourissa? Jos mediamaksuun päädytään, niin mikä olisi ihan oikeasti se realistinen taso tuolle maksulle? Muutenkin minua kiinnosti YLEn keräämien rahojen määrä ja kehitys.

Suuntasin tutkimuksissani luonnollisesti Wikipedian (linkkejä lopussa) ääreen. Lisäksi käytin hieman tilastokeskuksen tilastoja hyödykseni, sekä muutamaa muuta tietolähdettä. Koska nyt on vuosi 2010 vasta alussa, ei täydellisiä tilastoja vielä ole saatavilla tältä vuodelta, niinpä tarkasteluni perustuu vuoden 2009 lukuihin.

Vuonna 2009 oli tv ilmoituksen tehneitä talouksia n. 1.9 miljoonaa. TV luvan suuruus oli vuonna 2009 224.30 euroa. Näistä luvuista YLEn kassaan kolahti yhteensä noin 427 miljoonaa euroa.

TV luvan maksajien määrä on laskenut tasaisesti vuodesta 2004 lähtien, jolloin 186.60 euron hintaista lupaa maksoi n. 2 miljoonaa taloutta. Näistä YLE:n kassaan kolahti tuolloin n. 374 miljoonaa euroa.

TV lupamaksu on noussut vuosien 2004-2009 välillä keskimäärin 5.3 prosenttia vuodessa. Vertailuksi inflaatio on kyseisinä vuosina ollut keskimäärin 1.55%.
Luvan maksajien määrä on vähentynyt puolestaan noin yhden prosentin vuodessa. Näistä laskemalla YLEn lupamaksuista kuittaamat rahat ovat nousseet noin 3 prosenttia vuodessa. Tämä siis huolimatta siitä, että luvanmaksajien määrä on vähentynyt.

Lupamaksujen lisäksi YLE on saanut rahoitusta mm. myymällä osuutensa Digitasta. Käsittääkseni myös kaupalliset kanavat maksavat jotain maksuja YLE:lle. Mutta jätetään nämä rahat tämän tarkastelun ulkopuolelle.

Wikipedian mukaan Viestintävirasto arvioi, että jopa 200 000 television katsojaa jättää lupamaksun maksamatta. Tulkitsen, että 200 000 tarkoitetaan talouksia, ei ihmisiä. Käyttäen näitä erinäköisiä lukuja ja yhdistäen sen Suomen väkiluvun kehitykseen viimeisen kymmenen vuoden aikana päädyn seuraaviin suureisiin vuonna 2009.
  1. Suomessa on 2.1 miljoonaa kotitaloutta
  2. kussakin kotitaloudessa on keskimäärin 2.54 ihmistä
  3. Suomen väkiluku kasvaa noin 0.33% vuodessa
  4. TV luvan (tai Mediamaksun) odotettavissaoleva vuosikorotus on noin 3 - 3.5 prosenttia (perustuen kolmen viimeisen vuoden keskimääräiseen korotukseen)
  5. TV lupailmoitusten määrä laskee noin 1.5 prosenttia vuodessa
Lisäksi teen olettamuksen, että tuo mediamaksu tulee noudattamaan samaa hintakehitystä kuin TV lupamaksu. Koska vuoden 2012 mediamaksu olisi 195 euroa, niin taaksepäin laskemalla tuo samainen mediamaksu olisi tänä vuonna 183 euroa (mikäli mediamaksua alettaisiin perimään jo tänä vuonna). Viime vuonna mediamaksu olisi ollut 176 euroa.

2010 2012 2013
Lupamaksu 231 € 248 € 256 €
Lupamaksukertymä432 M€ 451 M€ 460 M€
Mediaumaksu 183 € 195 € 202 €
Mediaumaksukertymä 385 M€ 414 M€ 430 M€
Kertymien erotus 47 M€ 38 M€ 31 M€

Hieman minä ihmettelen, että miksi YLEn toimiva johto(kin) haikailee mediamaksun perään... Väkisinkin tulee mieleeni, että tässä väännetään enemmänkin politiikasta, kuin rahasta.

Ainiin - olin unohtaa, että mediamaksua perittäisiin myös yli 400 000 euron liikevaihdon omaavilta yrityksiltä - ja vielä kolminkertaisena. Jotta näiden yritysten maksuilla mediamaksun kertymä olisi sama kuin tv lupamaksun kertymä, pitäisi meillä olla noita maksavia yrityksiä vuonna 2010 86 000, vuonna 2012 riittäisi 64 000 ja vuonna 2013 tarvittaisiin enää 51 000 maksavaa yritystä.

Rahasta ja rahoituksesta keskusteleminen ei ole mielekästä ellei arvioida sitä mihin rahoja käytetään. Sillä ei kuitenkaan tunnu olevan mitään väliä minkään osapuolen kannalta. Argumentoinnissa vedotaan usein "tämänhetkisen palvelutason säilyttämiseen".  Minusta tuntuu välillä, että kukaan ei pysähdy pohtimaan tai arvioimaan mikä YLEn roolin tulisi olla. Pitäisikö YLE:n kilpailla sisällöntuotannossa kaupallisten kanavien kanssa? Kuinka laajaa ulkomainen viihdetarjonta on kohtuullinen? Minkä urheilutapahtumien televisiointioikeuksia YLEn tulisi ostaa? Mikä on YLEn rooli Internetpalveluiden tarjonnassa?


Kirjoituksessa käytettiin seuraavia lähteitä: 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Televisiomaksu
http://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_hinnat.html#inflaatio
http://fi.wikipedia.org/wiki/Digita#Digitan_muodostaminen_ja_myynti
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_v%C3%A4est%C3%B6

5 kommenttia:

Neva kirjoitti...

Rahat tullaan keräämään kansalta joka tapauksessa, joten nyt väännetään lähinnä keräystavasta. Mediamaksu on tavallaan verotuksen keksimistä uudelleen mutta huonompana versiona jossa kaikkia poikkeuksia ja tulotasoja ei ole otettu huomioon. Tämän osoittaa jo virinnyt keskustelu sosiaalikorvauksista vähävaraisille mediamaksun johdosta. Budjettiin sisällyttämällä olemassaoleva verotuskoneisto voisi jakaa kuorman oikeudenmukaisesti niinkuin tähänkin asti.

Ja kyllä, varsinainen keskustelu YLEn palveluiden laajuudesta on edelleen käymättä kuten vahtikoira toikin jo esille,

atammin kirjoitti...

Mä oon tätä itse pohdiskellut jonkinverran viime aikoina. Lupamaksu tuntuu olevan hankala tapa kerätä tuota rahoitusta YLE:lle, sillä se perustuu vapaaehtoisuuteen. Ja ihmiset eivät ole erityisen kiinnostuneita maksamaan vapaaehtoisesti palveluista joita he eivät välttämättä koe tarvitsevansa.

Budjetti rahoitus tuntui minusta hvyältä aluksi, mutta sen ongelma on siinä, että sekään ei ole välttämättä oikeudenmukainen. Silloin esimerkiksi hyvätuloiset maksaisivat YLE:n tuotannosta enemmän kuin keskituloiset. Verotuksen progressio tekee tästä budjettirahoituksesta hieman kohtuuttoman tuntuisen.

Eli ehkä näistä tarjolla olevista vaihtoehdoista jonkinlainen mediamaksu olisi paras ratkaisu.

Ongelmaksi jää tuo maksun suuruus ja YLE:n rooli. YLE on onnistunut kasvattamaan omaa tuotantoaan käsittämättömällä tavalla - jopa kaupallisia asemia kiivaammin. Suomessa taitaa olla tällä hetkellä jo neljä YLE:n tv kanavaa ja ties kuinka monta radioasemaa. Näiden lisäksi YLE on lähtenyt aktiivisesti laajentamaan tarjontaansa webissä.

Se mitä kipeäisti tarvittaisiin on jonkinlainen rajaus sille mitä YLE:n tulisi tehdä puolueeettoman uutisoinnin ja yleissivistyksen ylläpitämisen nimissä. Tämä ei tarkoita sitä, että YLE:n ei pitäisi tarjota nettipalveluita, mutta palveluita pitäisi rajoittaa siten, että ne palvelevat juuri noita YLE:lle asetettuja tavoitteita.

Timppa kirjoitti...

Kyllä menee jännäksi tämä poliittinen leikki taas. Halutaan, ei haluta, halutaan, pakotetaan.. Huoh mitä pelleilyä.

Itse olen sitä mieltä, että YLE:n ei tulisi kilpailla kaupallisten kanavien kanssa, ja heidän toimintaansa pitäisi muutenkin supistaa. Ainoastaan pakolliset uutisoinnit, ajankohtaisohjelmat ja dokumentit kuuluvat YLE:n pakkomaksun puitteissa tehtyihin lähetyksiin - kaiken muun voisi pistää maksu- tai tunnussysteemin taakse vanhoja leffoja lukuunottamatta.

Ja kyllä ihmettelin suuresti sitä, että vaikka YLE oli viime vuonna voitollinen, 63% kasvua edellisvuodesta, niin silti vaaditaan 40 miljoonaa lisää nykyisten systeemien ylläpitoon. Maksaako nykyinen systeemi joka vuosi 40 miljoonaa enemmän? Minusta voitollinen putiikki ei tarvitse lisää kansan rahaa.

Jos tuota syöppöä on pakko rahoittaa niin ehdotan budjettirahoitusta eikä mitään ylimääräistä maksua.

-TC- kirjoitti...

Uusia päivityksiä? :)

atammin kirjoitti...

Aika hiljaista on ollut joo - jäänyt kirjoittelut vähän vähemmälle viimeisen kuuden vuoden aikana :D