perjantai 9. toukokuuta 2008

Nettikaupan huijarit

Luin TiVi -lehdestä mielenkiintoisen artikkelin missä toimittaja oli joutunut / päässyt nettikaupassa huijarin vedättämäksi. Aihe oli mielenkiintoinen ja artikkelikin lukemisen arvoinen. Toimittaja väitti aavistaneensa kesken kaupankäynnin, että myyjä saattaa olla huijari, mutta päätti suorittaa ostoksensa huijauksenkin uhalla - saihan aiheesta artikkelin lehteen ja luultavasti artikkelista maksetuilla rahoilla korvattiin huijarille menetetyt toista tuhatta euroa.

Oli miten oli, nousi artikkelista muutama ajatus, jotka on syytä pitää mielessä ostettaessa netistä.
  • Ensinnäkin, on erittäin tärkeää, että tiedät mikä on tavoittelemasi tuotteen todellinen hinta. Joskus löydät netistä todella edullisia tuotteita, mutta edullisen hinnan ja pilkkahinnan välillä on vinha ero. Ja pilkkahintaa kannattaa aina miettiä muutamaan otteeseen: miksi myyjä myy noin halvalla, vaikka tuotteen arvo käytettynäkin on mahdollisesti selvästi korkeampi.
  • Kannattaa selvittää kenen kanssa asioi. En tarkoita mitään poliisin kautta suoritettavia taustaselvityksiä, mutta kannattaa pitää huolta, että esim huutokauppojen tapauksessa myyjällä on paljon positiivista palautetta. Negatiivisiakin palautteita saa olla, mutta lue erityisesti negatiiviset kommentit läpi - näin tiedät mikä sinua kyseisen myyjän tapauksessa mahdollisesti odottaa. Pari positiivista kommenttia ovat täysin arvottomia. Muutaman positiivisen kommentin saa kun myy halvalla jotain jopa tappiolla... Eihän se myyjää haittaa vaikka hän myisi viisi tuotetta 5 euron tappiolla jos saa huijattua yhdeltä 1000 euroa.
  • Vältä ennakkomaksua... luottokortit, paypal, postiennakko ovat ostajan kannalta parempia. Ennakkomaksulla saatat säästää pari euroa, mutta riski on aina suurempi.
  • Älä osta tuloihisi tai omaisuuteesi nähden liian kalliita tuotteita. Eli valmistaudu ostaessasi pahimpaan, eli siihen, että menetät rahat saamatta tuotetta - tai että rahojen palautus vaatii poliisin kanssa asioimista jne. Eli mitoita ostoksesi niin, että sinulla on oikeasti varaa hävitä rahat. Ihan sama ohje pätee uhkapeleihin, mutta nettiostamisessa ei todellakaan ole kyse uhkapelistä.
Itse olen vannoutunut nettiostamisen kannattaja. Kuten ole muutamaan otteeseen maininnut, ostan säännöllisesti ulkomailta eri hintaisia tuotteita. Kalleimmat ostokseni ovat olleet noin 500 euroa. Keskimäärin ostokseni ovat noin 50 euron suuruusluokassa. Olen myös ostanut mm. 250 euron mp3 -soittimen ennakkomaksuna Saksasta. Ja tuote tuli perille ilman ongelmia. Olen myös ostanut tuotteita täysin saksankielisiltä myyjiltä, ymmärtämättä saksaa juuri lainkaan - vain sen mitä babelfish.altavista.com pystyy tekstejä kääntämään. Mutta joka kerta kun netistä ostan, suhtaudun ostokseen siten, että en mahdollisesti tule saamaan rahoilleni mitään vastinetta. Lisäksi pyrin varmistamaan, että asioin mahdollisimman tunnettujen ja luotettavien myyjien kanssa (oli kyseessä huutokauppa tai verkkokauppa).

Osta siis aina ajatuksella ja huomioi ostokseen liittyvät riskit.

Muista myös, että edullinen hinta ei tarkoita automaattisesti huijausta. Ostin mm. surraund kovaääniset noin 40% halvemmalla kuin Suomesta kyseiset tuotteet saanut. Myös ilmasänky maksoi vain noin puolet kotimaisista hinnoista, vaimolle ostetun kellon ovh oli noin 1000 USD ja sen hinnaksi tuli (tulleineen päivineen) vain vähän alle 300 euroa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

On ihmeellistä, että jotkut huijarit saavat tehtailla rikoksia vuodesta toiseen, eikä poliisi tee mitään.

Tässä yksi esimerkki Suomi24-sivuilta:

Varoitus muille, että ette joudu uhriksi! Jesse Johannes Tikkanen jatkaa rikollisen uraansa. Esiintyy nyt nimillä " Juuso Pätsi " puh. 041-7015252, ja uusi tilinumero petos -sarjoja varten on 222018-5801. Jesse Oulusta myy nyt mm. olemattomia tietokoneita Nettimarkkina.com sivuston kautta. Itse menetin onneksi vain 90€. Varokaa, ettette menetä säästöjänne!

MIKSI NÄITÄ EI SAADA PYSÄYTETTYÄ (ilmoituksia on edelleen siellä)? Onko poliisi ja Nettimarkkinan ylläpito todella niin ylikuormitettuja?