perjantai 22. helmikuuta 2008

Blue ray pieksi HD DVD:n siniseksi

Tietokirjailija Petteri Järvinen ilmaisee tyytyväisyytensä siitä, että nyt toinen suuren kapasiteetin DVD tekniikoista on luopunut kisasta. Toshiba lopetti HD DVD levyjen ja soittimien valmistamisen, mikä vihjaisee siihen, että markkinoille jää enää Sonyn Blue Ray. Järvinen on varmasti oikeassa siinä, että kuluttjat ovat jättäneet HD DVD:t ja Blue Ray levyt hyllyyn. Syitä on ollut varmasti useita. Järvinen mainitsee, että korkea hinta ja epävarmuus tulevaisuudesta formaattien suhteen on pitänyt ihmiset varovaisina. Tästäkin teoriasta on helppo olla samaa mieltä Järvisen kanssa. Lisäksi Petteri J sanoo, että nyt kun formaatteja on enää yksi, putoaa levyjen ja soitinten hinta ja ihmiset alkavat ostamaan myös HD tason levyjä. Tässä kohtaa olen hieman eri mieltä.

On selvää, että hinnat tulevat laskemaan tämän hetken naurettavista hinnoista. Mutta en usko näiden Blue Ray elokuvien ikinä puotavan tämän hetken DVD levyn hintatasolle. Jos katsotaan kuinka pitkä polku on ollut siirtyä VHS elokuvista DVD:hen, ymmärretään, että mikäli muutos tulee tapahtumaan - tulee se olemaan hidas. Itse näen koko HD tason DVD:llä kaksi suurta ongelmaa:
  1. kuluttaja ei ymmärrä suuremman kapasiteetin tuomaa hyötyä. Hyödyn materialisoituminen vaatii investointeja mm. televisioon ja soittimeen, eikä saavutettava hyöty silti ole välttämättä merkittävä.
  2. Aika ajaa tallenteiden ohi. Laajakaista ja suunnattoman suuret kovalevyt pitävät huolen, että erilliset optiset levyt jäävät vain varmuuskopioiden tallentamiseen ja satunnaiseen tiedostonsiirtoon.
Itseni on vaikea ymmärtää mihin tarvitsen Blue Ray levyjä, kun tämänhetken DVD elokuvat ja niiden kuvanlaatu riittää minulle mainiosti. Myös tietokoneella tuo vanha 4 GB DVD levyllä on riittänyt. En ole tarvinnut edes dual layer dvd levyjä, joten minun on vaikea ymmärtää mitä teen Blue Rayllä.

Ei kommentteja: